Saturday, 17 August 2019

Silaj can cara membuatnya

Silaj (rumput peram) ialah bahan makanan ternakan hasil daripada pemeraman foder basah atau bahan sampingan pertanian yang disimpan ditempat yang kedap udara. Tanaman yang biasanya dibuat silaj ialah jagung, sekoi dan rumput-rumput seperti rumput gajah, rumpyt kuda, rumput pangola dan rumput para. Diantara bahan sampingan pertanian yang mungkin boleh dibuat silaj ialah seperti kulit koko, buangan kilang nenas, kulit kopi, pelepah kelapa sawit, jerami padi dan sisa tanaman jagong.

Tujuan utama pengeluaran silaj adalah untuk menyimpan foder atau bahan makanan ternakan tanpa mengurangkan mutu pemakanan dan silaj yang dihasilkan digunakan terutama ketika kekurangan foder atau bahan makanan ternakan.

Prinsip penting dalam pembuatan silaj, ialah penyimpanan yang terhindar dari oksijan dan mengelakkan dari pereputan (decomposition) semasa penyimpanan. Bahan-bahan yang hendak dijadikan silaj diperam didalam silo. Silo ialah satu struktur yang kedap udara. Ini menyebabkan bahan-bahan yang disimpan didalam silo tidak terdapat oksigen. Apa yang berlaku ketika pemeraman itu ialah karbohaidrat dalam bahan yang diperam bertukar menjadi asid laktik atau asetik. Proses penukaran dilakukan oleh bakteria-bakteria anaerobik.

Asid-asid ini akan merendahkan pH yan menebabkan proses biokimia dalam bahan-bahan yang diperam terhenti. Dengan ini bahan-bahan yang diperam akan disimpan dengan baik dan mutu pemakanan tidaklah begitu terjejas. bahan-bahan aditif seperti bijiran, asid formik, formaldehyde, asid propionik, garam biasa, amonia dan enzim sering juga ditambah untuk membaiki proses pemeraman.

Tanaman jagong telah diketahui dapat diperam menjadi silaj yang baik, diterima makan oleh ternakan dan dapat mengeluarkan hasil ternakan yang memuaskan. Untuk kawasan-kawasan yang agak kering, kegunaan tanaman sekoi boleh dipraktikkan. Tanaman sekoi mengandungai kandungan gula yang tinggi dan dapat menghasilkan silaj yang baik, tetapi kandungan asid prussik dalam sekoi boleh meracunkan ternakan, terutama sekali jika skoi dipotong terlalu muda atau tanaman didalam keadaan tekanan kemarau (stress periods) kemudaratan tidak akan berlaku jika sekoi diperam sebelum diberi makan.

Mutu silaj adalah bergantung kepada bahan asal pemeraman dan selalunya adalah lebeh rendah dari tanaman asal. Mutu dipengaruhi oleh kaedah pemeraman silaj, pemeraman yang menggalakan haba yang keterlaluan, tidak memadatkan bahan dengan betul, kandungan air yang terlalu rendah mengakibatkan silaj menjadi warna hitam atau coklat. Terlalu banyak kandungan air dalam tanah menyebabkan lelehan nutrien yang banyak dan merugikan.

SILAJ RUMPUT NAPIER


Bahan-bahan

1. Rumput napier 160 batang - 80kg ( 1 tong drum)
2. Molasses - 800 gram
3. Garam - 800 gram
4. Urea – 400 gram
5. Air – 3.2 kg
6. Additif - EM atau Laktos atau EIMO ~ 1 liter (setelah di campur air – cth:-100ml laktos, 900ml air).

Kadar peratusan

1. Molasses – 1%
2. Garam – 1%
3. Urea – 0.5%
4. Air – 4%
5. Additif – EM atau Laktos atau EIMO – 1%.

Cara- cara

1. Cincang/mesin rumput napier.
2. Masukkan dan mampatkan ke dalam bekas kedap udara.
3. Siram dengan larutan molasses/garam/uraea/air/laktos.
4. Tutup rapat (kedap udara).
5. Peram 21 hari

SILAJ JAGUNG

Bahan-bahan

1. Pokok jagung 420 batang – 70kg ( 1 tong drum)
2. Molasses - 700 gram
3. Garam - 700 gram
4. Urea – 350 gram
5. Air – 2.8 kg
6. Additif – EM atau Laktos atau EIMO ~ 1 liter (setelah di campur air – 100ml laktos, 900ml air).

Kadar peratusan

1. Molasses – 1%
2. Garam – 1%
3. Urea – 0.5%
4. Air – 4%
5. Additif – EM atau Laktos atau EIMO – 1%.

Cara- cara

1. Cincang/mesin rumput napier
2. Masukkan dan mampatkan ke dalam bekas kedap udara.
3. Siram dengan larutan molasses/garam/uraea/air/additif.
4. Tutup rapat (kedap udara).
5. Peram 21 hari


Rujukan : http://saypoolagro.blogspot.com/2009/01/proses-membuat-silaj-napier-jagung.html

Cara Membuat
Fasa 1
Rumput dimasukkan ke dalam silo
  • Respirasi berterusan
  • Oksigen digunakan
  • CO2 dan haba dihasilkan
  • Suhu meningkato
Fasa 2
asetik dikeluarkan
  • pH turun dari 6.0 ke 4.2o
Fasa 3
  • Asid laktik di hasilkan
  • Asid asetik menurun
Fasa 4
  • Pengeluaran asid laktik berterusan
  • Suhu turun
  • Aktiviti bakteria terhenti pada pH 4.
Faktor Yang Diperlukan Untuk Membuat Silaj Berkualiti
Keadaan kedap udara untuk menjadi persekitaran anaerobik
  • Kelembapan foraj 65-75%
  • Cukup karbohidrat larut (>3%)
  • Bahan boleh dimampat untuk menyingkir udara
  • Bahan tidak tercemar dengan benda asing seperti tanah.
Jumlah Yang Perlu Diberikan Kepada Setiap Ekor Ternakan
Setiap hari ternakan memerlukan pastura atau foder segar yang bermutu sebanyak 7% daripada berat badan mereka ATAU 3% bahan kering. Bagi mengurangkan pembaziran ia perlu diberi tidak melebihi keperluan dan dimasukkan dalam tempat makanan yang sesuai.
Prinsip Penyimpanan
Foraj disimpan dalam persekitaran pH rendah(4.2) dan anaerobik di mana proses biokimia dan aktiviti bakteria pengurai aerobik serta kulat akan terhalang.
Kelebihan
  • Lebih selera daripada rumput kering
  • Tidak bergantung kepada cuaca
  • Boleh disimpan lebih lama tanpa kerosakan
  • Tidak mudah terbakar
  • Kurang ruang penyimpanan 


SILAJ BATANG JAGUNG MANIS
Jagung manis jenis Thai Super Sweet merupakan satu tanaman kontan atau tanaman jangka pendek yang popular kerana ia mempunyai nilai jualan dan pasaran yang baik. Projek tanaman jagung manis boleh ditambahnilai jika ianya dapat diintegrasikan dengan pemeliharaan lembu fidlot. Gabungan kedua-dua aktiviti penternakan dan tanaman akan dapat mengoptimumkan penggunaan sumber tanah, gunatenaga dan sisi tanaman dijadikan sebagai makanan asas penggemukan lembu. Kos pembajaan akan dapat dikurangkan jika tinja daripada kandang lembu dapat disalurkan ke kawasan tanaman jagung.
Pokok jagung adalah satu tanaman yang berpotensi untuk dibuat silaj. Di negara barat, silaj jagung dibuat bersama-sama dengan jagungnya sekali. Silaj yang dihasilkan adalah berkualiti tinggi. Di negara kita, jika silaj jagung bersama jagungnya sekali dibuat silaj, ia tidak mendatangkan keuntungan yang tinggi.
Keuntungan yang optimum diperolehi sekiranya batang jagung sahaja diproses untuk silaj dan hasil jagung boleh dijual secara berasingan. 20 – 25 kg silaj batang jagung manis diperlukan oleh seekor lembu tenusu untuk sehari bersama foraj lain dan konsentrat.
Daripada kajian yang dijalankan, didapati sebanyak 17 tan metrik silaj batang jagung dapat dihasilkan daripada sehektar tanaman setelah diambil kira kehilangan bahan kering semasa proses membuat silaj dijalankan.
Pokok-pokok jagung dipotong dan dikumpulkan pada umur 75 hari selepas menanam. Sisa jagung hendaklah dipastikan tidak kering di ladang supaya kandungan kelembapan batang jagung sediaada akan memudahkan kemampatan bahan-bahan hancur dan menggalakkan keadaan anaerobic. Terdapat dua cara pungutan dan pemotongan batang jagung iaitu:-
i) - potong batang jagung secara manual
- angkut secara manual atau dengan treler
- cincang batang jagung dengan shredder
ii) - potong dan hancurkan batang jagung dengan forage harvester
- angkut dengan treler
Kerja memotong batang jagung perlu dilakukan dalam masa 3 hari selepas penuaian buah jagung dan diangkut dengan treler dari ladang ke kandang. Pemotongan batang jagung kepada keratan kecil untuk pemampatan dan proses pemeraman dijalankan dengan penggunaan forage chopper di tapak silo. Silaj yang dihasilkan dengan kaedah yang betul boleh digunakan selepas 3 hingga 4 minggu diawet tanpa terdedah kepada udara. Untuk meningkatkan mutu dan mempercepatkan proses fermentasi silaj sebanyak 1 % cairan molas disiram ke atas batang jagung semasa pemampatan. Sebanyak 10 kg molas/tan metrik silaj digunakan dengan kadar pencairan 1 kg molas kepada 5 liter air. Selepas tungkul jagung dituai, batangnya masih mengandungi sumber nutrien yang tinggi dan sesuai untuk ternakan. Semasa umur penuaian iaitu 75 hari kandungan protin kasar ialah 9.6 % dan tenaga ungkaibina (ME) adalah 7.82 MJ/kg boleh didapati dari batang jagung (jadual 1). Dengan kandungan nutrien yang agak tinggi pengawetan bahan tersebut perlu dijalankan bagi menampung kekurangan makanan ternakan semasa musim kurang baik.
Jadual 1 : Kandungan nutrien batang jagung manis segar dan silaj
Nutrien
Segar
Silaj
40 hari
60 hari
75 hari
Silaj Tanpa molas
Dicampur
1 % molas
Dicampur
2 % molas
Bahan kering
16.4
16.5
25
23.3
28.1
26.8
Protin kasar
12.5
11.9
9.6
8.2
11.2
12.4
Serat kasar
30.8
32.4
34.5
33.8
29.7
31.9
Fosforus
0.2
0.16
0.15
0.22
0.17
0.2
Kalsium
0.26
0.37
0.46
0.46
0.67
0.53
TenagaUngkaibina (MJ/kg)
8.4
8.19
5.86
5.86
6.27
6.09
SILAJ NAPIER (rumput gajah)
Di antara beberapa sepsis rumput terpilih yang didapati di negara ini, rumput gajah adalah yang paling sesuai untuk dijadikan silaj. Ini berdasarkan kepada penghasilan dan kandungan karbohidrat yang tinggi. Kajian menunjukkan rumput gajah perlu dipotong pada peringkat umur 40 hari untuk mendapatkan zat nutrien yang optimum. Kandungan protin kasar dan tenaga ungkaibina akan menurun dengan mendadak pada peringkat umur 75 hari (Jadual 2).
Jadual 2: Kandungan nutrien rumput napier segar dan silaj
Nutrien
Segar
Silaj
40hari
60Hari
75hari
40 hari
40 hari
dicampur
1 % molas
75 hari
tanpa molas
75 hari
dicampur
1 % molas
Bahan kering
14.8
31.6
15.3
19.6
28.6
36.2
Protin kasar
15.6
8.6
7.8
13.5
12.4
6.2
7.4
Serat kasar
33.5
36.4
46.9
32.8
26.5
38.1
27.5
Fosforus
0.18
0.15
0.16
0.36
0.19
0.14
0.14
Kalsium
0.30
0.41
0.36
0.40
0.67
0.34
0.72
Tenaga Ungkaibina(MJ/kg)
7.92
6.46
6.45
7.43
7.57
5.95
7.12
Pengambilan silaj oleh ternakan dijangkakan ada kaitan dengan kandungan zat nutrien seperti bahan kering, peratus protin, kadar asid laktik dan asetik serta paras ammonia di dalam silaj (Jadual 3). Keputusan kajian menunjukkan pengambilan silaj oleh ternakan adalah lebih tinggi apabila peratus bahan kering melebihi 40.
Jadual 3 : kesan peratus bahan kering dalam silaj ke atas pengambilan silaj oleh bebiri
Bahan
Bahan Kering Dalam Silaj (%)
22
40
45
80
pH silaj
4.48
4.49
4.53
5.89
Kandungan asid Laktik, % DM
5.06
4.11
3.19
0.19
Kandungan asid Asetik, % DM
4.91
3.21
2.88
0.62
Jumlah Asid Lemak Berwap (VFA)
10.46
7.53
6.26
1.0
Pengambilan bahan kering, g/kg berat badan W
49.1
57.3
58.8
63.2
Kadar Penghadaman Bahan Kering, %
58.2
60.1
60.0
61.1
Pengambilan N, g/hari
14.2
16.2
18.3
19.6
N kekal, g/hari
0.9
1.0
2.6
2.9
Kadar Penghadaman N, %
70.5
72.2
72.0
70.0
Pengambilan air, g/g DRY MATTER
3.5
2.4
2.4
2.2
Satu kajian perbandingan telah dijalankan menggunakan batang jagung manis dan rumput napier, dicampur dengan urea dan molas. Silaj batang jagung manis yang dicampur molas dan urea mengandungi Asid Detergent Fibre (ADF), Neutral Detergent Fibre (NDF), hemiselulosa dan selulosa (beberapa peringkat serat) yang lebih rendah, kandungan protin dan tenaga metabolisma yang lebih tinggi, dibandingkan dengan silaj yang tidak dicampur molas dan urea. Keadaan yang sama juga berlaku ke atas rumput napier.
Satu kajian lain yang dijalankan di luar negara membuat perbandingan ke atas silaj jagung pada dua peringkat umur dan campuran urea adalah seperti di Jadual 4.
Jadual 4: Perbandingan Silaj Jagung pada 2 peringkat umur dan Campuran Urea
Perlakuan/Nilai nutrien
Silaj jagung
Silaj jagung
(campur urea)
1
2
1
2
Bahan kering, %
26.0
39.1
26.1
38.8
Protin kasar, %
9.6
7.7
13.5
11.2
Karbohidrat mudah hadam, %
14.5
16.4
14.0
16.0
pH
3.7
3.7
3.7
3.9
Asid Laktik, %
7.3
4.7
7.9
5.3
Asid Asetik, %
1.9
1.1
1.9
1.3
Pengambilan makanan, g/hari
881
816
844
1000
Kajian tersebut menunjukkan nilai protin dan kegemaran serta pengambilan makanan oleh ternakan meningkat apabila silaj mengandungi urea.
Silaj adalah kaedah pengawetan yang mudah dan praktikal apabila terdapat foraj yang berlebihan. Ianya boleh disimpan lama dan digunakan semasa kekurangan foraj. Kualiti silaj adalah lebih baik jika dibandingkan dengan menggunakan kaedah-kaedah lain. Rasanya lebih enak disamping terdapat penambahan zat nutrien seperti tenaga, protin dan kadar penghadaman yang lebih tinggi.
SOAL JAWAB BERKAITAN SILAJ
i. Apakah ciri-ciri hibrid jagung silaj yang baik?
Ciri-ciri jagung silaj yang baik ialah hibrid yang dapat menghasilkan bahan kering yang tinggi iaitu di antara 30 – 36 % dan apabila 60 – 80 % daripada biji jagung mencapai kematangan.
ii. Manakah lebih baik diantara penuaian dilakukan pada peringkat awal daripada penuaian lewat?
Penuaian awal bagi tanaman seperti bijirin jagung, sekoi dan gandum adalah lebih baik daripada lewat. Tetapi kehilangan nutrien hendaklah dielakkan (jangan menuai bahan tanaman yang mengandungi kelembapan melebihi 70 %). Silaj yang dituai awal mempunyai pH yang rendah, kandungan asid yang tinggi dan berkemungkinan kehilangan bahan kering jika dibandingkan dengan penuaian lewat. Penuaian terlampau lewat akan merumitkan pemotongan dan pemadatan.
iii. Bagaimana membuat silaj daripada rumput tropika yang mengandungi kelembapan yang tinggi?
Foraj yang dipotong hendaklah dilayukan sehingga mengandungi 30 % bahan kering. Kemudian 10 – 25 kg molas ditambah bagi setiap satu tan metrik foraj segar.
iv. Berapakah saiz pemotongan yang sesuai?
- 3/8 inci (10-12 mm) bagi jagung, sekoi dan gandum
- ½ hingga 1 inci bagi rumput
- Saiz pemotongan yang lebih pendek diperlukan bagi foraj yang agak kering berbanding dengan foraj basah.
HASIL DAN POTENSI EKONOMI
SILAJ
Dengan pengeluaran sebanyak 1,100,040 kg setahun, kos pembangunan yang diperlukan adalah berjumlah RM113,490.00. Kos ini termasuk peralatan, mesin silager, tong penyimpanan dan sebagainya. Kos pengendalian sebanyak RM53,808.00 setahun diperlukan untuk mengeluarkan silaj tersebut.
Dari pengeluaran tersebut pengeluaran se kilogram adalah sebanyak RM0.059 dan ia adalah baik memandangkan harga silaj adalah RM0.15 se kilogram. Dalam analisis ini menunjukkan bahawa kadar pulangan adalah melebihi 40 %. Ini menunjukkan projek ini berdaya maju manakala nilai kini bersih yang positif dan tinggi menunjukkan bahawa projek ini amat positif dan menunjukkan keuntungan di masa hadapan. Manakala tempoh pulangan modal yang pendek iaitu kurang dari tiga tahun adalah amat sesuai .
Kos Pengeluaran per kg silaj
RM0.059
Jumlah kos tetap
RM113,490.00
Jumlah kos kendalian
RM53,806.00
Dayamaju Kewangan:
Kadar pulangan dalaman (IRR) 42.16 %
Nilai kini bersih (NPV) @ 10 % RM373,243.00
Nisbah faedah kos (BCR) @ 10 % 1.95
Tempoh pulang modal (PBP) 2.48 





No comments:

Post a Comment

keluar duit dari broker